Vissza a blogra

Lyukkamerák a medveotthonban

Különleges kamerák a Medveotthonnál! Kovács Csaba fotográfus szolárgráfiával foglalkozik, maga készíti még a kameráit is.

Különféle kisebb-nagyobb eszközökből, sörös-, filmes- és kapcsoló dobozokból készít lyukkamerákat. Ezek belsejébe fényérzékeny papírt tesz, a dobozokat pedig egy tű hegyével kilyukasztja. A szokatlan, kifejezetten egyszerű, és olcsó kamerákat a szabadban helyezi el napokra, hetekre, vagy akár hónapokra. Ez a szolárgráfia lényege.

A fotográfus pár nappal ezelőtt több kamerát helyezett el a veresegyházi Medveotthon és a BarátkoZOO területén, illetve a kifutókban. A dobozok december végéig folyamatosan exponálnak, így karácsony környékén derül majd ki, hogy milyen hangulatokat sikerült az ősz folyamán megörökítenünk a 6 hektáros állatkertben.

Ez a fajta fotózás valahol lutri, hiszen csak a folyamat végén derül ki, hogy mi született az eltelt időszakban. Csaba miután leszerelte a kamerákat, hazaviszi a dobozokat. Óvatosan kiszedi a fényérzékeny papírt, amelyen tulajdonképpen egy negatív kép keletkezett. Ezeket beszkenneli, majd a digitális technika segítségével átfordítja pozitívba. A papír egyébként fekete-fehér, ám a hosszú exponálás miatt a hetek alatt érdekes módon színessé válik, ez is hozzájárul ahhoz, hogy különleges hangulatú fotók születnek. Csaba egyik fényképét az év elején a NASA „A nap fotójának” választotta.

További információka fotósról: http://csaba-kovacs.com/rolam/

Partnereink