Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Problémát okoznak a legyek

1% adószámunk: 18703533-1-13 | ÁLLATKERTÜNK NYITVA:  9:00 - 19:00

Online jegy

Problémát okoznak a legyek

Sok látogatónk aggódva jelezte nekünk, hogy az állatkert néhány állatának a füle nagyon sebes.Az aggodalmakból is látszik, hogy mennyien szeretjük és féltjük ezeket a vadállatokat. Most leírjuk, hogyan vigyázunk rájuk.

A farkasok fülproblémája,sebesedése sajnos évről évre visszatérő kellemetlenség. A természetben élő állatok ugyanúgy ki vannak téve ennek, mint az állatkerti állatok.

 

A szuronyos istállólégy szúrása okozza a farkasok és az oroszlánok fülének a sebesedését. Ugyanezzel küzdenek azonban  több hazai és sok külföldi állatkertben is. Sajnos az állatok spray-vel vagy kenőccsel való kezelése nagyon bonyolult lenne, hiszen az állatot a kezeléshez el kellene altatni és ez hatalmas stresszel járna.

Mit teszünk a szuronyos istállólégy okozta fülsebesedés ellen?

A legyek ellen a kifutók környékét többször permetezzük, ezzel is próbáljuk csökkenteni a kártevők számát. Minden évben próbálkozunk alternatív módszerekkel, rovarcsapdákkal és riasztókkal is. A legyek a nyár végére mindig eltűnnek és a farkasok füle is szépen be szokott gyógyulni.

Mit tudunk erről a kártevőről?

A szuronyos istállólégy (Stomoxys calcitrans) egy kis, vérszívó légyfaj, amely gyakran előfordul istállókban, állatkertekben és mezőgazdasági területeken. Ezek a legyek zavarók lehetnek a háziállatok és a mezőgazdasági állatok számára is, mivel fájdalmas csípéseket okoznak, és továbbítanak bizonyos betegségeket.

A szuronyos istállólégyek elleni védekezés fontos az állatok egészségének és kényelmének megőrzése érdekében, és többféle módszer létezik ellene.Például a repülőcsapdák, a permetezés segíthetnek csökkenteni a légyállományt.

Reméljük, hogy a jövőben számottevően tudjuk csökkenteni a legyek okozta fülproblémát. Köszönjük, hogy velünk együtt figyelmesen követitek az állatkerti állatok sorsát!

vissza a bejegyzésekhez
összes cikk szolgálati közlemény zoopedagógia
2024.03.16

Kutyával nem látogatható

Változás a házirendben - Az állatkert területére állategészségügyi okok miatt ÁLLATOT (kutyát vagy egyéb házi kedvencet) behozni szigorúan tilos.
Bővebben
2023.08.09

Kanadai fehérfarkasok érkeztek

Nőstény kanadai fehérfarkasok érkeztek állatkertünkbe! A 11 és 1 éves ragadozók a tágas kifutóban láthatóan élvezik az életet. [video]
Bővebben
2023.10.08

Rémes egy este lesz

Október 28-án összejövünk egy borzongásra? Ha még nem élted át, valami fontosról maradtál le... Nézd csak meg a tavalyi videót!
Bővebben